čtvrtek 26. července 2012

SWCiM - den třetí

Dopoledne 24. 7. se nijak nelišilo od toho den předtím. Koně i jezdci dostali svoji snídani a pak měli celé dopoledne volno před závodem v cross-country. A stejně jako den minulý ho využili různě, především k lehkým tréninkům a vyjížďkám. Oběd ale musel být tentokrát dříve, jelikož vše mělo být nachystáno o hodinu dřív kvůli veterinárním prohlídkám. Ty prováděla veterinářka z RKS - Laura (ano, ta stejná Laura, která jede Deep Dreamin) a asistoval náš kovář Bill. Kontrovalo se okování, jestli náhodou kůň v nějakém chodu nekulhá, tep... Za způsobilého k účasti v závodě byl poslední kůň prohlášen ve tři čtvrtě na tři. O čtvrt později zazvonil zvonec a závodu byl začátek.

Cross-country trať, která byla pro letošek vybudována, byla dlouhá 4km a celkem na ní bylo 12 překážek. Já s Horseen jsme stíhaly jednoho koně nafotit na prvních dvou překážkách od startu (příkop a val, na který musel kůň z jedné strany vyskočit a pak seběhnout dolů) a poté nás čekal krátký běh pro zachycení předposlední překážky, sbíhání poměrně prudkého kopce a překážky úplně poslední - klády.
Pořadí, ve kterém koně vyráželi, bylo stejné jako při drezuře, první tedy vyjížděl Fate a Karolína. Bohužel jsem nebyla schopná sledovat celou dráhu u žádného koně a tak jsem nemohla odhadovat jejich pořadí, Fate ale patřil mezi koně silnější. Čas se bohužel měl zveřejňovat až s průběžnými výsledky večer. Následovala Jeřabina. Samozřejmě, že se s Megan chystaly podat co nejlepší výkon, moc dobře ale vím, že zas tak dobře neskáče a ne vždy je ochotná překonávat děsivé crossové překážky. To se projevilo okamžitě na první překážce, kdy na poprvé Rowan odmítla vyskočit nahoru na val. Dál už to ale vypadal její výkon moc pěkně.
Hlavní favoritku Deep bohužel postihla nečekaná smůla. Tedy vlastně ne Deep, ta byla naprosto v pořádku a připravená zaútočit na přední příčky. Její jezdkyni Lauře (ironií je, že zrovna ona dělala veterinární prohlídky koní) nebylo úplně dobře už před závodem, usoudila ale, že závod vydrží. A to se jí stalo osudné. Na jedné překážce přibližně ve 3/4 dráhy se jí prý úplně zatočila hlava, zatmělo se jí před očima a když ještě Deep zaváhala na jedné překážce, vyletěla ze sedla. Nic se jí naštěstí nestalo a dokonce se po pár minutách a několika doušcích vody oklepala natolik, že trvala na tom, že závod dojede. Zdržení bylo tak veliké, že bylo jasné, že v tabulce bude tentokrát poslední.
Deep pak následoval Water. A jak on, tak Kylie se cítili ve svém živlu. Water nikdy pro cross-country netrénoval, bylo na něm ale vidět, že ho to ohromně baví a v obou místech, kde jsem ho mohla sledovat, si to po dráze svištěl neuvěřitelnou rychlostí se soustředěním v očích. Naopak pro Dona a Ashley byl závod velmi těžký. Don jako pony musel pro skákání vyvinout mnohem více síly, což si jsem jistá ho hodně unavilo a v cíli bylo vidět, že o moc dál už by běžet rychle schopný nebyl. Po něm se na dráhu vydala Desert Rain s Brendou. Tam, kde jsem je viděla, skákaly v jistotou a bezchybně a pokud jde o rychlost, tak ta také nebyla zrovna malá. Desert do závodu opět dala, co mohla.
Poslední dva koně v pořadí se rozhodně řadili k hlavním favoritů této disciplíny. Bay of Broken Dreams a Bonne Ideé. Poté, co z boje o přední příčky vypadla Deep, očekával se souboj téměř jenom mezi nimi. A také že ano. U obou koní byla vidět suverénnost a profesionalita. Překážky skákali bezchybně a mezery mezi nimi probíhali rychlostí větru. A když se, po neuvěřitelně krátké době na trati, prořítil Bonne Ideé s Lisou cílem, závod byl u konce. Druhý závodní den a třetí den celého závodu. A před závodníky už pouze závěrečná disciplína - parkur.

No a výsledky? Napětí před jejich zveřejněním bylo snad ještě větší, než den předešlý!
Tákže...
1. místo: RMP Bonne Ideé a Líza Winklerová
2. místo: RKS Bay of Broken Dreams a Kylie Křivánková
3. místo: RMP Waterland a Klára Kovaříková
4. místo: RKS Fate's Malicious Giggle a Karolína Stáhlíková
5. místo: RMP Desert Rain a Barbara Volfová
6. místo: RMP Rowan Berry (Jeřabina) a Magdaléna Jiránková
7. místo: RKS Don de Quiera a Ashley Taylor
8. místo: RKS Deep Dreamin' a Laura Harrys


A celá fotogalerie. Omlouvám se, je trošku zpřeházená...

3 komentáře:

  1. Dnes jsem shodou okolností shlédla záznam mistrovství ČR ve všestrannosti. Miluji tento sport. Ale někdy je vážně krutý. Když vidím ty pády, dokonce jednoho koníka museli na místě utratit. Ale to je život, má světlé i tmavé stránky.
    Váš cross naštěstí proběhl v pořáku. Máte to tak neuvěřitelně realisticky napsané a vytvořené. Fotografování překážek, ty slety událostí. Je vidět, že článek píšou koňařky :). Good! ;) Jako vítěze tipuji Deep Dreamin :) Ale moc bych to přála třeba Gigglemu anebo Donovi, což je méně pravděpodobné.

    OdpovědětVymazat
  2. Croos-Country je moje nej disciplína!:)
    Moc gratuluji Líze!:)
    Ale někdy v croosu bohužel dopadají věci špatně,utracení na místě atd...ale je vidět že Ti koně do toho dají život a všechnu možnou sílu!;)
    Opravdu úžasně sepsané,držím palce Gigglovi a Deep!:)
    Ať je to s Laurou lepší,škoda že zrovna jí takový osud potkal...:(

    OdpovědětVymazat